Între 31 Iulie și 05 August, Sibiul a găzduit prima ediție a cursului internațional de nai, International Panflute Masterclass – by Zamfir’s Students. Evenimentul a avut loc în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, în Dumbrava Sibiului.
Profesorii acestui curs sunt cinci naiști de renume, foști studenți ai Maestrului Gheorghe Zamfir la clasa de nai de la Universitatea Naționala de Muzică București: Ruxandra Pitulice, Petruta Kupper, Claudia Iordache, Flavius Tinică și Radu Nechifor.
Ruxandra Pitulice a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale de folclor, gen muzical pe care îl reprezintă în cadrul acestui proiect. De asemenea, a urcat pe scene mari ale lumii din Europa, Thailanda, Singapore sau Malaysia și a fost profesor de nai la Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” din București.
Petruța Kupper este cunoscută pentru ritmurile pop pe care le cântă la nai, reușind astfel să se situeze pe locul 3 al competiției “Das Supertalent” (Germania are talent) în 2009, moment care a reprezentat o rampă de lansare în cariera acesteia.
Claudia Iordache, reprezentanta muzicii clasice, a studiat naiul de mică, alături de tatăl său, după care a urmat cursurile de nai ale UNMB, la clasa Maestrului Zamfir. În acest moment, Claudia este și profesor de nai la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.
Flavius Tinică a urcat pe scene din Europa, Turcia, Dubai sau Qatar și a câștigat premii importante de-a lungul carierei sale. Totodată, naistul a fost și profesor la Liceul de Artă din București. În cadrul acestui proiect, Flavius va fi cel care va preda cursanților tehnicile de interpretare la nai.
Radu Nechifor este profesor și constructor de naiuri, devenit cunoscut publicului larg în urma evenimentului “Simply The Best – Povestea Naiului”, unde a cântat cinci genuri muzicale diferite, alături de artiști consacrați, in cadrul aceluiași concert. În cadrul Panflute Masterclass, Radu ia ghidat pe cursanți către arta improvizației muzicale prin intermediul acestui instrument.
“Ideea acestui curs a venit din dorința de a duce mai departe arta și tehnica naistică dobândite de fiecare dintre noi de la Maestrul Gheorghe Zamfir. Ținând cont de faptul că avem cursanți din Europa și SUA, ne dorim foarte mult să promovăm valorile tradiționale românești, motiv pentru care am ales Muzeul Civilizației Tradiționale Astra ca și loc de desfășurare al acestui eveniment”, au spus organizatorii.Proiectul s-a încheiat cu un concert live susținut de profesorii și cursanții International Panflute Masterclass pe scena de pe lacul Muzeului Astra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu